Haalbaarheidstoets

8 augustus 2016

Op 1 januari 2015 werd voor pensioenfondsen de haalbaarheidstoets geïntroduceerd. Doel van deze nieuwe toets is om de afweging helder te maken tussen het streven naar een optimaal rendement en pensioenresultaat en de risico’s die hiermee gepaard gaan. 

De haalbaarheidstoets kijkt in hoeverre het huidige beleid van het pensioenfonds zich verhoud tot de geformuleerde pensioenambitie over een periode van 60 jaar. Het heeft in eerste instantie een signaalfunctie. Als onderdeel van de invoering van het nFTK heeft het pensioenfonds in 2015 de aanvangshaalbaarheidstoets uitgevoerd. Met deze toets toonde het fonds aan dat het verwachte pensioenresultaat op fondsniveau voldoende aansloot bij de  gestelde ambitie en risicohouding.

In 2016 heeft het fonds de jaarlijkse haalbaarheidstoets uitgevoerd. Bij de jaarlijkse haalbaarheidstoets kijken we aan de hand van de financiële positie van het fonds aan het begin van het jaar of aan de ambities en risicohouding kan worden voldaan. Geconstateerd is dat bij de uitgangspositie voor de toets, de feitelijke dekkingsgraad per 1 januari 2016, beide normen over 60 jaar gehaald kunnen worden.