Nieuw Financieel Toetsingskader

31 augustus 2015

Het bestuur heeft op 30 juni jl. in zijn vergadering de wijzigingen in fondsdocumenten als gevolg van het nieuwe Financieel Toetsingskader (nFTK) vastgesteld. De herziene abtn en uitvoeringsovereenkomst alsmede het herstelplan zijn op 1 juli naar DNB verzonden. De belangrijkste wijzigingen in de documenten als gevolg van het nFTK zijn:

  • Toeslagenbeleid:

Het bestuur beslist jaarlijks of en in hoeverre een toeslag wordt toegekend. Als er een toeslag verleend wordt, zal de mate daarvan bepaald worden op basis van de wettelijke regels. 

  • Premiebeleid:

De af te dragen premie wordt vanaf 2016 berekend op basis van een vaste rente van 2,4% (voor 2015 wordt de af te dragen premie berekend op basis van een vaste rente van 3,0% en verhoogd met een solvabiliteitsopslag). Deze premie wordt getoetst aan een gedempte kostendekkende premie op basis van een verwachte reële rendementscurve. Als de af te dragen premie lager is dan gedempte kostendekkende premie zal de pensioenopbouw van dat jaar zodanig aangepast worden dat de af te dragen premie minimaal gelijk wordt aan de gedempte kostendekkende premie.

  • Korten van pensioenaanspraken en –rechten

Dit is nu expliciet opgenomen. Dit kan voorkomen als het fonds vijf opeenvolgende jaren een beleidsdekkingsgraad heeft onder het minimaal vereist vermogen en ook de actuele dekkingsgraad onder dit niveau ligt.